La Laia ens convida, de nou, a la festa

Un any més arriba la Festa Major d’hivern de la ciutat. Barcelona es prepara per a tornar a veure a la Laia desfilar i així celebrar les Festes de Santa Eulàlia 2011. Us presentem els actes geganters de les Festes, de l’11 al 13 de febrer. No us perdeu la diada dedicada als gegantons organitzada per la Coordinadora, amb la Trobada de gegants i bestiari infantil i d’escola, i la Ballada de gegantons històrics de Catalunya, amb els gegantons més importants del país.

A banda de l’organització pròpia de l’acte, tots els actes tenen el suport de l’Ajuntament de Barcelona – Institut de Cultura de Barcelona.

Durant les Festes, la Casa dels Entremesos està oberta al públic.

Del diumenge 6 al divendres 11 de febrer

VIII Mostra de gegantons infantils i d’escola de Catalunya

Al Pati Manning de la Casa de Caritat (c/ Montalegre, 7)

Els gegantons de les escoles de la ciutat, acompanyats per convidats d’arreu de Catalunya, estaran exposats durant una setmana al Pati Manning, com a preludi del que serà la cercavila que duran a terme el dissabte 12, Diada de Santa Eulàlia, pel matí.

Amb la participació dels gegantons, capgrossos, cuques i bèsties de les escoles de Barcelona: Cervantes, Antaviana, Sant Joan Bosco, Lys, Rius i Taulet, Escola Bressol El Roure, Baloo, Coves d’en Cimany, Eulàlia Bóta, Ferran Sunyer, Mestre Enric Gibert i Camins, Mestre Morera, Taber, Arc Iris, Ignasi Iglésias, Turó Blau, Escola Bressol Gràcia, Sagrada Família de Sant Andreu, l’Escola Tècnica i Professional del Clot, Can Fabra i Virolai, entre d’altres. I les colles geganteres, escoles i particulars provinents de Sant Cugat del Vallès, Reus, Molins de Rei i El Prat de Llobregat, entre d’altres.

També hi seran presents els gegantons de les colles geganteres de la ciutat: el Perot lo Lladre del Pi, el Pippo i el nan Cu-cut de la Plaça Nova, el Quimet del Poble-sec, el Pol de Sants, el Torradet i la Gresca, i el Papitu Campanar de Gràcia, el Cisco i la Pineta de les Colònies Jordi Turull, la Quimeta Àngels del Raval, el Martí del Clot, el Lloro del 36 del Poblenou, el Tinet del Casc Antic, l’Avi d’Orient, l’Àvia Orfila i el Galtetes de Sant Andreu, en Paco Candel de la Marina, el Miquelet, el Ganxut i el Ramonet de la Barceloneta, el Blauet de Sarrià, la Isabel de Sant Pere de les Puel·les, en Dàrsius i la Gebas del Xerrac i el Míliu de la Sagrada Família.

Encapçalats tots ells per la Crespinella, la gegantona de la Coordinadora de Geganters de Barcelona.

Organitza: Coordinadora de Geganters de Barcelona

Divendres 11

Presentació del Llibre dels gegants de la Ciutat

A les 19h, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona (Plaça de Sant Jaume)

A la fi, els nostres estimats gegants de la Ciutat (des del Rei Persa Assuer i la Reina Ester fins als actuals Jaume I i Violant d’Hongria, passant per l’Hereu i la Pubilla, o el Conseller Fivaller), tenen una publicació pròpia que ens explicarà la seva història, que té ni més ni menys que 587 anys. En Jaume i la Violant, seran escortats pels capgrossos Macers i acompanyats per més de dos-cents convidats que veuran per primera vegada en gairebé sis-cents anys, entrar els nostres gegants al Saló de Cent, on dansaran el seu ball protocol·lari, un fet històric i extraordinari.

El llibre ha estat escrit per Amadeu Carbó i editat per l’Ajuntament de Barcelona i la Coordinadora de Geganters de Barcelona, amb introducció de l’Alcalde de la Ciutat, Jordi Hereu.

Només s’hi podrà accedir amb invitació expressa, havent confirmat assistència prèviament.

Organitza: Ajuntament de Barcelona i Coordinadora de Geganters de Barcelona

Els protocols de l’Àliga

A les 20h, a la plaça de Sant Jaume (sortida de l’Àliga des de l’interior de l’Ajuntament de la Ciutat). A les 21.15h, Ball de l’Àliga a Santa Maria del Mar.

Com mana la tradició, l’Àliga de la Ciutat i el seu seguici (Lleó de Barcelona, Ministrils de la Ciutat i gegants de Santa Maria del Mar) surten enmig de la negra nit per trobar la Basílica de Santa Maria del Mar, on antigament estava enterrada Santa Eulàlia. Allà, el Lleó i els gegants dansaran a la plaça. Un cop hagin ballat, les figures s’endinsaran a la Basílica on, davant l’altar, l’Àliga de la Ciutat oferirà el seu ball solemne. A continuació hi haurà un concert dels Ministrils de la Ciutat.

Hi prenen part el Penó de Santa Eulàlia, l’Àliga de la Ciutat, els Ministrils de la Ciutat, el Lleó de Barcelona, els gegants de Santa Maria del Mar.

Organitza: Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella

Dissabte 12, Diada de Santa Eulàlia

IX Trobada de gegantons i bestiari infantil i d’escola de Catalunya

A les 10 h, a la Plaça dels Àngels. A les 11.30 h, cercavila de gegantons.

Un dels actes més multitudinaris de les Festes. Tots els gegantons que han estat exposats durant una setmana al Pati Manning de la Casa de Caritat surten a passejar pel centre de la ciutat, on ballaran acompanyats pels centenars de nens i nenes que els segueixen i porten. Avui els geganters són ells, i els protagonistes també. Encapçalats tots per la Laia i la Crespinella, les escoles i colles de gegantons infantils ens presenten el bo i millor de la seva feina.

Hi participen: gegantones Laia i Crespinella, Escola Cervantes, Antaviana, Donyets de l’Escola Sant Josep Oriol, Sant Joan Bosco, Escola Bressol El Roure, Baloo, Coves d’en Cimany, Eulàlia Bóta, Ferran Sunyer, Baldiri Reixach, Mestre Enric Gibert i Camins, Mestre Morera, Rius i Taulet, Lys, Taber, Arc Iris, Ignasi Iglésias, Turó Blau, Escola Bressol Gràcia, Sagrada Família de Sant Andreu, l’Escola Tècnica i Professional del Clot, Nostra Senyora de Montserrat, Can Fabra i Virolai, entre d’altres. I les colles geganteres, escoles i particulars provinents de Sallent, Sant Cugat del Vallès, Reus, Valls, Vilassar de Dalt, escola Mare de Déu del Carme del Prat de Llobregat, Molins de Rei, l’Hospitalet de l’Infant, Tarragona i l’Arbolí, entre d’altres.

Recorregut: Plaça dels Àngels, carrer dels Àngels, Pintor Fortuny, La Rambla, carrer Ferran i Plaça de Sant Jaume.

A la Plaça Sant Jaume encapçalaran la festa, tot recordant que són patrimoni de tots els nens i nenes – tal i com proclamà fa més d’un segle el Consell de Cent a proposta de Joan Maragall -, en Jaume I i la Violant, els nostres estimats gegants de la Ciutat.

Organitza: Coordinadora de Geganters de Barcelona

IV Ballada de gegantons de Santa Eulàlia

A les 17.00 h, a la Plaça de Sant Jaume. A les 18.00 h, cercavila.

En aquesta tarda màgica, dedicada als geganters més petits de la ciutat, la plaça Sant Jaume s’omplirà per a veure als gegantons barcelonins, als ídols dels més petits. Amb els convidats d’enguany, gegantons històrics de Catalunya.

Aquesta edició, la Coordinadora de Geganters de Barcelona ha aconseguit portar a la nostra ciutat peces que tenen una vàlua històrica molt important, de reconeguda trajectòria al llarg dels anys i que són l’autèntic emblema dels seguicis infantils i festes petites de les seves poblacions de procedència. Alguns tenen una antigor més que centenària, d’altres representen personatges històrics i d’altres són una rèplica en petit dels gegants grossos de la seva població. Gegantons que no acostumen a sortir de la seva ciutat, i que avui ballaran a la Plaça Sant Jaume i dansaran en cercavila pel Barri Gòtic i la Ribera. Cada parella executarà la seva dansa sense oblidar-nos del Ball de la Laia, l’ànima de les Festes.

Encapçalaran la festa, tot recordant que són patrimoni de tots els nens i nenes – tal i com proclamà fa més d’un segle el Consell de Cent a proposta de Joan Maragall -, en Jaume I i la Violant, els nostres estimats gegants de la Ciutat.

Els convidats venen d’Olot, Lleida, Tarragona, Manresa, Sant Feliu de Llobregat, Cervera, Cardedeu, Tortosa, Sabadell, Súria o Badalona, entre d’altres poblacions.

I amb la participació dels gegantons de les colles geganteres de la ciutat: el Perot lo Lladre del Pi, el Pippo i el nan Cu-cut de la Plaça Nova, el Quimet del Poble-sec, el Pol de Sants, el Torradet i la Gresca, i el Papitu Campanar de Gràcia, el Cisco i la Pineta de les Colònies Jordi Turull, el Miquelet, el Ganxut i el Ramonet de la Barceloneta, la Quimeta Àngels del Raval, el Martí del Clot, el Lloro del 36 del Poblenou, el Tinet del Casc Antic, l’Avi d’Orient, l’Àvia Orfila i el Galtetes de Sant Andreu, en Paco Candel de la Marina, el Blauet de Sarrià, la Isabel de Sant Pere de les Puel·les, en Dàrsius i la Gebas del Xerrac i el Míliu de la Sagrada Família.

Encapçalats tots ells per la Crespinella, la gegantona de la Coordinadora de Geganters de Barcelona i la gegantona Laia, protagonista de les Festes.

En acabar la Ballada a la Plaça de Sant Jaume, cercavila pels carrers Jaume I, Via Laietana i Argenteria fins a la Basílica de Santa Maria del Mar.

Organitza: Coordinadora de Geganters de Barcelona

Xocolatada popular i Processó de les Laies

A les 18.30 h, a la Plaça Sant Josep Oriol. A les 19.30, Processó de les Laies.

Les gegantes de Ciutat Vella surten a passejar per la Diada de la Santa, per celebrar que avui és festa gran. Avui totes es diran Laia i conjuntament seguiran a la gegantona Laia en aquest recorregut pel centre històric de la ciutat, que tindrà la seva culminació a la Baixada de Santa Eulàlia, on les gegantes centenària i nova de la Plaça Nova, faran el Ball de Santa Eulàlia, i es durà a terme una ofrena floral a la Patrona de Barcelona. A l’acabar, un cop a la Plaça de Sant Jaume, la Cobla Ciutat de Barcelona interpretarà novament el Ball de Santa Eulàlia.

Hi participen les gegantes de Ciutat Vella: la gegantona Laia de Barcelona, la Laieta (centenària) i l’Eulàlia (nova) de la Plaça Nova, la Laia i l’Elisenda del Pi, la Lola i la Quimeta Àngels del Raval, la Maria la Néta de la Barceloneta, la Katy i la Marieta de l’Ull Viu del Casc Antic, la Reina de Saba de Santa Maria del Mar, la Isabel i la Constança de Sicília de Sant Pere de les Puel·les, la Mercè de Sant Jaume Apòstol, la Maria Loreto del Carrer Princesa, la Borda de la Casa de Caritat i la Violant d’Hongria, de la Ciutat.

Recorregut: Pi, Cucurulla, Boters, pl Nova, Bisbe, St Sever, bda de Sta Eulàlia, Banys Nous, Ferran i pl St Jaume.

Organitza: Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella

Seguici de Santa Eulàlia i XXIX Trobada de Gegants a Ciutat Vella

A les 10 h, plantada a la Plaça Reial. 11 h, Seguici de Santa Eulàlia. 12.30 h, balls a la Plaça Sant Jaume.

La gran mostra d’imatgeria festiva de la Festa Major d’hivern de la ciutat és un dels actes més rellevants del calendari festiu barceloní. De bon matí, i després de les Matinades de Grallers, els gegants, nans, gegantons i bèsties de Ciutat Vella ja s’esperaran a la Plaça Reial, on rebran a una munió de convidats vinguts d’arreu de la ciutat i de més enllà.

A les onze, un tro donarà el tret de sortida al Seguici de Santa Eulàlia que, encapçalat per la gegantona Laia i el Bestiari Històric de Barcelona, seguit dels gegants de la Ciutat, els gegants de Ciutat Vella i els convidats, recorrerà el cor de Barcelona passant ineludiblement per la Baixada de Santa Eulàlia. Allà, totes les figures faran una reverència a Santa Eulàlia, i com mana la tradició, en Roc i l’Eulàlia (gegants de la Plaça Nova) executaran el Ball de Santa Eulàlia. Tot un mèrit ja que el carreró no fa més de tres metres d’ample.

Per acabar, a la Plaça Sant Jaume hi haurà els balls protocolaris. El ball de la gegantona Laia, la Dansa de l’Àliga, el Ball dels gegants de la Ciutat i altra vegada el Ball de Santa Eulàlia, amb els gegants de la Plaça Nova i la resta de gegants de Ciutat Vella. Per acabar, un ball final de tots els presents posarà punt i final a l’acte, que donarà pas a la Diada Castellera.

Recorregut: Plaça Reial, La Rambla, Portaferrissa, Plaça Nova, Carrer del Bisbe, Baixada de Santa Eulàlia, Banys Nous, Ferran i Plaça Sant Jaume.

Hi participen: Penó de Santa Eulàlia, gegantona Laia, Bestiari Històric de Barcelona (els Cavallets Cotoners, l’Àliga de la Ciutat, el Lleó, la Mulassa, el Bou, la Víbria, el Drac de Ciutat Vella i la Tarasca), Dofí del Casc Antic, Bouets i Vaqueta del Raval, Falcons de Barcelona, ball de bastons de l’Esbart Català de Dansaires, capgrossos Macers i gegants de la Ciutat, gegants nous de la Casa Caritat, del Districte de Ciutat Vella o del Corpus, gegants del Pi, gegantons del Pi, Perot lo Lladre, gegants nous de la Plaça Nova, nan Cu-cut i Pippo, gegants del Raval, nan Manolito i Quimeta Àngels, gegants de la Barceloneta i Miquelet, gegants del Casc Antic, gegantons Tinet i Katy, gegants de Santa Maria del Mar, de Sant Pere de les Puel·les, Isabel de Portugal, gegants de Sant Jaume Apòstol, gegantons del Carrer Princesa, el Rei de la Màgia, gegants del Poblenou, de la Marina, del Poble-sec, de la Verneda, de Sant Antoni, de les Colònies Jordi Turull, de la Sagrada Família, de Gràcia, de Sarrià-Sant Gervasi, de Sants, del Clot, de Sant Andreu de Palomar, de la Sagrera, de Montbau, de Trinitat Vella, del Guinardó, del Xerrac, de Dosrius, de la Colla Laietània de Mataró i de Sant Climent de Llobregat, entre d’altres.

Organitza: Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella

Text: Coordinadora de Geganters de Barcelona

Els Gegants Som

Nascuts l'any 2009 per difondre la Cultura Popular i Tradicional Catalana. Suport, assessorament, promoció i gestió cultural.

Contacta amb nosaltres

info@elsgegantssom.org

Segueix-nos

Arrels de Tradició 2015

Arrels de Tradició 2014

Llicència de Creative Commons Els Gegants Som · Cultura i Festa de Els Gegants Som està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 de Creative Commons.